Vensters blokkeren – informatie over de juiste installatie

Raamverstopping

Om het gewicht van de ruit optimaal te verdelen in een raamvleugel en om spanningsscheuren te voorkomen, moeten ramen worden geblokkeerd. Naast de selectie van blokken speelt ook de verdeling ervan een belangrijke rol. Wat u moet weten over blokkeren, hebben we hier kort samengevat.

Blokken dienen dit doel

Wanneer een ruit in een raamkozijn wordt gestoken, mogen bepaalde componenten niet ontbreken – de blokken. Dit zijn wiggen, die meestal zijn gemaakt van hout, polypropyleen of polyethyleen en bijdragen aan de verdeling van het glasgewicht. Als gevolg hiervan kunnen verschillende doeleinden worden afgeleid uit blokken:



  • verdeling van de spanning in het glas, zodat het kan kromtrekken in het geval van temperatuurschommelingen zonder te breken;



  • Laat manoeuvreerruimte in de beweging van het glas (bijvoorbeeld wanneer windvlagen het raam raken) zodat scheuren worden voorkomen;
  • Verminder kromtrekken van de vensterrand; en
  • Bevestig de ruit in het frame.

Zowel steunblokken als afstandsblokken moeten worden geïnstalleerd

De verstopping van ramen is een taak die vaak wordt verwaarloosd in zijn belang – daarom moet u zich op dit moment zeker bewust zijn van constructiefouten. In feite wordt een goede klogging geassocieerd met zowel enige inspanning als expertise. Zo moet er een bepaalde procedure gevolgd worden om de ruiten op lange termijn te beschermen tegen glasbreuk. Een stap is om zowel steunblokken als afstandsblokken te installeren:

  • Ondersteuningsblokken: Deze blokken worden gebruikt om het gewicht van het glas op de kozijnen over te brengen, daarom is een correcte verdeling bijzonder belangrijk. Als dit niet klopt, wordt het frame ongelijkmatig belast. In een conventioneel draai-/kantelraam zijn er maximaal vier steunblokken die zijn afgestemd op het gewicht van het glas.
Lees ook:   Het planten van de clematis: met onze stapsgewijze handleiding voor succes

  • Afstandhoudersblokken: Afstandhouders daarentegen zorgen ervoor dat de ruit optimaal in het kozijn zit en niet kan wegglijden. Dit is vooral belangrijk wanneer het raam wordt geopend en gesloten. Voor elke vier steunblokken moeten twee afstandsblokken worden geïnstalleerd.

Waar u op moet letten bij het blokkeren van een venster

Bij het blokkeren van een raam moet naast het juiste aantal steun- en afstandsblokken ook op andere zaken worden gelet zodat de ruit goed zit en beschermd is tegen spaanschade. Deze omvatten met name de volgende punten:

  • Verdeling van de blokken aan de handgreepzijde en tapezijde in het frame (meestal rechtsonder en rechtsonder elk een ondersteunend blok, dat linksboven en linksboven zijdelings wordt gespiegeld; daarnaast linksonder en rechtsboven de afstandhouders);
  • breedte van de blokken die overeenkomen met de breedte van de beglazing; evenals
  • Gebruik van een geschikte siliconen voor afdichting (afhankelijk van het materiaal van de blokken).