Kweeperen worden relatief laat geoogst in vergelijking met andere soorten fruit. Half oktober is de perfecte tijd om de rijke vruchten te oogsten. Aangezien je dan alle kweeperen tegelijk hebt, rijst natuurlijk de vraag naar de houdbaarheid van de vrucht.
Basisinformatie over het bewaren van kweeperen
Voordat u kweeperen in de kelder of in een koele voorraadkast opslaat, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden over het opslaan van kweeperen:
- Transporteer kweeperen zorgvuldig naar de opslagruimte
- Bewaar alleen onbeschadigd fruit zonder drukpunten
- Bewaar kweeperen niet samen met andere soorten fruit, anders wordt de intense geur overgebracht naar het andere fruit.
- De opslaglocatie moet vorstvrij zijn
- De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de 0 en 2 graden Celsius
- In deze omgeving kunnen rijpe kweeperen ongeveer twee tot drie maanden worden bewaard
- Voor het rijpen van groene kweeperen heeft het een kamer nodig met een temperatuur van ongeveer tien graden
- Moderne, geïsoleerde kelders zijn geschikt voor het rijpen van onrijpe kweeperen, maar niet voor het opslaan van rijpe kweeperen.
- Als het in de winter erg koud wordt, is het beter om de opslaglocatie te bedekken met polystyreenplaten om het fruit te beschermen tegen vorstschade.
Wanneer de kweeperen niet meer opgeslagen kunnen worden
Bezoek uw kweeperen regelmatig in de opslagruimte – ongeveer één keer per week – en controleer de staat van het fruit. Zodra je bruine vlekken op de pulp opmerkt, is het tijd om de kweeperen te verwerken.
Je kunt kweeperen koken tot bijvoorbeeld jam of compote. Maar je kunt ze ook sappen en er siroop van bereiden. Of je kunt de gesneden stukjes fruit drogen en later in gedroogde toestand eten.
Rijpe kweeperen bewaren in de koelkast?
Kweeperen hebben een donkere en koele opslagruimte nodig. De omgeving moet ook droog zijn. Bewaar kweeperen altijd op zo’n manier dat de individuele vruchten elkaar niet raken. Voor een korte tijd kunt u kweeperen ook in de koelkast bewaren. Het groentecompartiment mag echter niet langer dan 14 dagen de kwarten van rijpe kweeperen zijn.