Wanneer is het nodig om een metselwerk te verzegelen?

Gids voor het afdichten van metselwerk

Het afdichten van een muur kan zinvol zijn om het metselwerk te beschermen tegen vocht. Want dit brengt een groot risico met zich mee en kan leiden tot ernstige schade aan het bouwweefsel. Is het dus nodig dat een buitenmuur altijd wordt afgedicht? Ontdek hier alles wat je moet weten.

Van welk materiaal is de muur gemaakt?

Allereerst moet u weten van welk materiaal de muur is gemaakt – omdat het grotendeels afhangt van het feit of afdichting nodig en mogelijk is of niet. In de volgende gevallen wordt daarom vaak afdichting achterwege gelaten:



  • voor bakstenen muren (deze muren trekken alleen vocht door de voegen en vereisen daarom geen speciale bescherming.)
  • in het geval van een professioneel opgetrokken blootgestelde muur (afdichting is mogelijk, maar niet noodzakelijk voor professionele verwerking.)
  • voor klinkergevels (Hier moet u weten of een systeem voor waterafvoer is geïnstalleerd – dan is er geen afdichting nodig. Als dit niet het geval is, wordt afdichting aanbevolen, maar de muur kan al geïmpregneerd zijn.



Het volgende metselwerkmateriaal daarentegen moet zeker worden beschermd:

  • Calciumsilicaatsteen (Het materiaal absorbeert vocht sterk, daarom moet een kalkzandsteenmuur worden geïmpregneerd of afgedicht. Hoewel kalksteen af fabriek al beschermd is, moet deze bescherming in de loop der jaren worden vernieuwd.)
  • gescheurde en gebroken muren (Gebroken muren moeten altijd worden verzegeld na reparatie.)

Hoe wordt een metselwerk verzegeld?

Bij het sealen spreekt men vakkundig van een hydrofoob proces, dat relatief snel en gemakkelijk te doen is. Aangezien dit ernstige schade kan voorkomen, moet je niet zonder.

Lees ook:   Zonnecellen en PV-modules met het hoogste rendement

Materiaal voor afdichting

Allereerst heb je het juiste materiaal nodig om het metselwerk af te dichten. Om redenen van dichtheid is alleen een nanokit zinvol, maar zorg ervoor dat het een transparante afdichting is om het metselwerk er niet onnatuurlijk uit te laten zien.

Hoe te verzegelen

Zoals gezegd is de afdichting zelf niet moeilijk en wordt deze al in een paar stappen gedaan:

  • verwijder eerst grondig stof en vuil uit het metselwerk
  • plaats de afdichting in een pompspuit voor een betere toepassing
  • Pomp de vloeistof vervolgens gelijkmatig op de muur
  • gebruik dan een borstelkwastje om de afdichting op te nemen, zodat de voegen ook gelijkmatig bedekt zijn