In principe kunnen warmtepompen en zonnecellen ook in oude gebouwen worden gecombineerd. Voorwaarde hiervoor is dat het oude gebouw goed geïsoleerd is en geschikte radiatoren heeft. Anders is het energieverlies zo groot dat het gebruik van de warmtepomp met fotovoltaïsche panelen niet lonend is en het positieve effect voor het milieu minder groot is.
En dat is wat je in deze gids zult leren:
Eisen voor een warmtepomp in een oud gebouw
Wil een warmtepomp in een oud gebouw rendabel zijn en milieuvriendelijk blijven, dan moet de bestaande of geplande Thermische isolatiemaatregelen zijn belangrijk. Daartoe behoren energiebesparende isolatie, radiatoren met een groot oppervlak of in het algemeen een oppervlakteverwarming, zoals vloerverwarming.
Slechte isolatie verhoogt de verwarmingsbelasting van het gebouw enormvooral in de winter, wanneer warmte verloren gaat via de gebouwschil. Als de verwarmingsinstallatie bovendien oud is en uit kleine radiatoren bestaat, kan de Aanvoertemperatuur van de verwarming verhogen. Een hoge aanvoertemperatuur betekent dat de warmtepomp veel meer elektriciteit nodig heeft om deze temperatuur te bereiken.
Waarden van meer dan 60° Celsius zijn niet ongewoon. Ter vergelijking: energetisch gerenoveerde huizen of nieuwe gebouwen hoeven slechts een aanvoertemperatuur van iets minder dan 50° Celsius.
U kunt het beste zelf een test doen en de aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem instellen op 45-50 graden op een zeer koude dag. Als het warm wordt in het gebouw, is een warmtepomp voor u de moeite waard. Als het niet warm genoeg is, kan een verwarmingsmonteur volstaan met het vervangen van een paar radiatoren.
Voorwaarden voor zonnepanelen in oude gebouwen
Bij zeer oude daken is dakrenovatie aan te bevelen voordat het PV-systeem wordt geïnstalleerd. Uw dakbedekking moet nog steeds hebben een levensduur van ten minste 20 tot 25 jaarzodat het systeem niet opnieuw hoeft te worden gedemonteerd voor latere renovatie.
Voor zonnesystemen is verder geen vergunning nodig als ze op daken of gevels worden geïnstalleerd. Alleen als je huis onder monumentenzorg op de monumentenlijst staat, moet u toestemming vragen aan de plaatselijke bouwautoriteit.
Welke warmtepomp is het meest geschikt?
- Water/water warmtepompen zijn bbijzonder efficiënt. Het grondwater heeft vaak hoge temperaturen, zelfs in de winter. De warmtepomp haalt een deel van de verwarmingsenergie uit het grondwater. Er moet echter wel voldoende geschikt grondwater zijn, bijvoorbeeld een put op het terrein die gebruikt kan worden.
- Zoutwater warmtepompen kan een goed alternatief zijn als je niet genoeg grondwater hebt. De warmtepomp haalt een deel van de warmte uit de grond. Gespecialiseerde bedrijven rusten uw woning uit met grondcollectoren, maar u hebt een grotere oppervlakte in de tuin nodig die niet wordt bebouwd. Anders kunt u ook kiezen voor grondsondes, maar daarvoor is een vergunning voor speciale boringen nodig.
- Lucht/water warmtepompen zijn de goedkoopste om te kopen. De warmtepomp haalt zijn thermische energie uit de buitenlucht. In de winter is de lucht echter niet bijzonder warm, wat de efficiëntie vermindert. In dat geval moet u zeker kiezen voor een lage aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem. Bovendien zijn de exploitatiekosten iets hoger dan bij de andere twee warmtepompvarianten.
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
In principe is een fotovoltaïsch systeem in een oud gebouw het meest geschikt als installatie op het dak voor renovatie, aangezien de dakbekleding onaangetast blijft. Fotovoltaïsche panelen op het dak mogen alleen worden overwogen als het dak volledig wordt gerenoveerd.
U bent vrij in de keuze van het type PV-modules. Er zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en dunnefilmzonnepanelen. Welk type PV-module de juiste keuze is voor uw dak hangt af van de dimensionering en de hoeveelheid stroomverbruik.
- Monokristallijne modules hebben met 22% het hoogste rendement. Dit betekent dat ze meer elektriciteit produceren op hetzelfde dakoppervlak. Ze zijn vooral de moeite waard als je een hoog elektriciteitsverbruik hebt of een klein dakoppervlak beschikbaar hebt.
- Polykristallijne modules zijn iets goedkoper om te produceren. Hun rendement (15 tot 20%) is echter ook lager.
- Dunne-film zonnecellen zijn flinterdunne zonnemodules die met damp op een substraat, bijvoorbeeld glas, worden aangebracht. Ze zijn veel goedkoper om te produceren, maar hun rendement is slechts ongeveer 10 tot 13%. Dunne-film modules worden meestal gekozen om zuiver optische en esthetische redenen – bijvoorbeeld voor zonnegevels.
Als u op zoek bent naar de beste zonnepanelen, bekijk dan dit artikel. Wij hebben meer dan 20 PV-modules voor u in detail getest en vergeleken in een ranglijst.
Kosten van een warmtepomp met fotovoltaïsche panelen in een oud gebouw
Een fotovoltaïsch systeem met 5 tot 6 kWp kost ongeveer 8.000 tot 9.000 euro voor een eengezinswoning. Grotere systemen van 8 tot 10 kWp kosten ongeveer 12.000 euro. De kosten voor warmtepompen liggen tussen 14.000 en 29.000 euro. Voor een oud gebouw met een warmtevraag van 28.000 kWh omvatten de exploitatiekosten verwarmingskosten, huishoudelijke elektriciteit en stijgende onderhoudskosten per jaar.
Om het economisch rendement te berekenen, moet je de exploitatiekosten afzetten tegen de investering en dit doen over een periode van ongeveer 25 jaar.
Welke subsidies zijn beschikbaar?
Er zijn subsidies voor de renovatie van energie-efficiënte huizen. Deze zijn samengevat in de BEG (Federale subsidie voor efficiënte gebouwen).. U moet de subsidies aanvragen bij KfW of BAFA.
Door het huis van elektriciteit en warmte te voorzien met fotovoltaïsche panelen en een warmtepomp, kan deze “EE Efficiency House als zodanig worden ingedeeld. Daartoe moet ten minste 55% van de warmtevoorziening worden gedekt door hernieuwbare energiebronnen.
U moet de subsidie aanvragen voordat de levering en het contract worden gegund. Je krijgt 35 tot 50% van de totale in aanmerking komende kosten wordt uitbetaald als een subsidie. In totaal kunnen investeringskosten van 120.000 tot 150.000 euro worden gedekt. Voor warmtepompen in oude gebouwen geldt een subsidiepercentage van 45% van de investeringskosten van maximaal 60.000 euro.
Deskundige planning en bouwbegeleiding worden voor 50% gesubsidieerd.. Als u niet over het kapitaal beschikt, kunt u ook kiezen voor financiering als alternatief. U vraagt dit aan met de KfW 262 lening. U krijgt een laagrentende lening en een aflossingssubsidie van 20 tot 50% van maximaal 60.000 euro.
Conclusie
Een warmtepomp met fotovoltaïsche panelen is ook mogelijk in oude gebouwen. onder de juiste omstandigheden mogelijk en winstgevend. De aankoopkosten zijn dezelfde als voor een nieuw gebouw, alleen de exploitatiekosten zijn iets hoger. Noodzakelijke energie-efficiënte renovaties van het huis kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met KfW- en BAFA-subsidies..
Laat niets aan het toeval over en vertrouw alleen op gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven. Wij brengen u graag in contact met maximaal vijf gecertificeerde PV-specialist bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!