Water besparen in huis: Elke druppel telt
Introductie
Water is essentieel voor ons bestaan. Het is nodig om ons lichaam gezond te houden en te zorgen dat planten en dieren kunnen overleven. Het is dan ook belangrijk om zuinig met water om te gaan. Vooral in Nederland, waar we niet altijd beseffen dat onze watervoorraad niet onuitputtelijk is. In deze long form article lees je over manieren om thuis water te besparen, zodat we samen ons steentje bijdragen aan een beter milieu.
Hoeveel water verbruiken we thuis?
Voordat we het hebben over manieren om water te besparen in huis, is het goed om te weten hoeveel water we eigenlijk gebruiken. Gemiddeld verbruiken we in Nederland per persoon maar liefst 120 liter water per dag. Het grootste gedeelte hiervan wordt gebruikt voor douchen, baden en het doorspoelen van het toilet. Om water te besparen, moeten we dus vooral daarop letten.
Manieren om water te besparen in de badkamer
Douchen
Wist je dat je bij het douchen enorm veel water kunt besparen? Als je een waterbesparende douchekop gebruikt, verbruik je zo’n 50% minder water dan bij een gewone douchekop. Ook kun je ervoor kiezen om korter te douchen. In plaats van 10 minuten, kun je bijvoorbeeld ook 5 minuten onder de douche staan.
Baden
Het nemen van een bad is heerlijk ontspannend, maar het verbruikt wel ontzettend veel water. Een bad vol laten lopen kost al snel 120 liter water. Dus als je water wilt besparen, kies dan liever voor een douche.
Toilet
Het toilet doorspoelen is ook een echte watervreter. Bij een ouderwets toilet spoel je gemiddeld 10 liter water door, terwijl een moderne wc met 3 liter toe kan. Ook slim is om niet voor elk plasje het toilet door te spoelen, maar het toiletbezoek te bundelen tot één doorspoelbeurt.
Manieren om water te besparen in de keuken
Afwassen
Als je de afwas met de hand doet, kun je een hoop water besparen door te zorgen dat je de afwas in één keer doet en het water niet constant laat lopen. Of gebruik liever de vaatwasser, deze gebruikt minder water dan met de hand afwassen.
Koken
Bij het koken kun je ook water besparen. Laat de kraan niet onnodig lopen, maar vul bijvoorbeeld een pan met water om de groenten in te koken.
Hoe kun je nog meer water besparen in huis?
Naast de badkamer en de keuken kun je op allerlei plekken in huis nog meer water besparen. Zo kun je bijvoorbeeld de wasmachine alleen laten draaien als deze vol is en het gras minder vaak sproeien in de tuin. Verder is het ook handig om te controleren of er geen lekkage is in huis. Hiermee voorkom je onnodig waterverbruik en daarmee extra kosten.
Conclusie
Water besparen in huis is goed voor het milieu én voor onze portemonnee. Er zijn talloze manieren om water te besparen, vooral in de badkamer en de keuken valt veel winst te behalen. Door bewuster om te gaan met water, kunnen we ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst.
FAQs
1. Hoeveel water bespaar je met een waterbesparende douchekop?
Door het gebruik van een waterbesparende douchekop kun je zo’n 50% water besparen ten opzichte van een gewone douchekop.
2. Is het beter om de vaat met de hand af te wassen of de vaatwasser te gebruiken?
Bij het afwassen van de vaat verbruikt een vaatwasser minder water dan wanneer je met de hand afwast. Dus als je water wilt besparen, gebruik dan liever de vaatwasser.
3. Hoeveel water verbruiken we gemiddeld per persoon per dag?
Gemiddeld verbruiken we in Nederland per persoon 120 liter water per dag.
4. Kan ik ook water besparen bij het schoonmaken van mijn huis?
Zeker weten. Je kunt bijvoorbeeld een emmer water gebruiken om de vloer te dweilen in plaats van de kraan te laten lopen.
5. Is het verstandig om een regenton te gebruiken?
Ja, door regenwater op te vangen in een regenton kun je het gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Zo bespaar je kostbaar drinkwater.