Ontbrekende of onvoldoende afdichting van de kelder kan vochtschade veroorzaken. Vooral in de gebieden waar de grond contact heeft met de kelder, bedreigt de penetratie van vocht. Water persen is een van de grote problemen voor alle huiseigenaren met kelders. Maar natuurlijk zijn er tegenwoordig tal van manieren waarop je het drukkende water buiten kunt houden en de kelder permanent droog kunt houden. Alles wat je moet weten vind je hieronder.
De verschillende mogelijkheden
Als je worstelt met vocht in de kelder en drukkend water, heb je verschillende opties. Voorzorg is immers het beste als u de kelder later niet wilt ontvochtigen. De kelder waterdichting helpt tegen het persen van water en beschermt u tegen dure schade. In principe is het mogelijk om de mogelijke maatregelen op te delen in de volgende drie gebieden:
- Afdichting aan de buitenkant
- Interne afdichting
- Vloer waterdichting
Afdichting aan de buitenkant
Allereerst is er de mogelijkheid om de kelder van buitenaf af te sluiten. Buiten waterdicht maken is de beste en meest effectieve methode. Aan de andere kant is waterdichting van buitenaf relatief complex, omdat je eerst de grond rond het huis moet verwijderen. Een waterdichting met bitumen is dan bijzonder geschikt.
Interne afdichting
Daarnaast is afdichting van de kelder van binnenuit ook mogelijk. Zij mogen hier alleen over beslissen als afdichting van buitenaf niet mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval als u in een rijtjeshuis woont. Bij het afdichten van slurries en het afdichten van pleisterwerk moet u er echter voor zorgen dat de muren van binnenuit droog zijn. Met een interne waterdichting kunt u alleen voorkomen dat het water de kelder binnendringt. De muur blijft nog vochtig.
Vloer waterdichting
Bovendien moet u, naast de vorige maatregelen, ook de keldervloer afdichten. Dit wordt aanbevolen, zelfs als er tot op heden geen vocht door de keldervloer is gekomen. Anders zal het water na het waterdicht maken een nieuwe manier vinden en wordt de vloer het nieuwe zwakke punt van de kelder.