Zonnesystemen en zonnepanelen op garages en carports behoren tot de trends van de laatste jaren. Leer alles wat je moet weten over dit onderwerp in onze gids.
De meeste fotovoltaïsche systemen bevinden zich op het dak van het huis. Het garagedak of de fotovoltaïsche carport bieden een mogelijk alternatief. Zo kunt u niet alleen uw e-auto, maar het hele huis van zonne-energie voorzien.
Geen vergunning nodig
Voor de installatie van het zonnesysteem op de garage of carport is
is er geen vergunning nodig.De kosten vangen
tegen ongeveer 1.800 euro per kilowattpiek. Hoe groter de installatie, hoe goedkoper de kWp.Met of zonder opslag?
Dat is een individuele beslissing. Eén kWp opslagcapaciteit kost
ongeveer 1.000 euro.Voordat u begint met de installatie van het zonnesysteem op het garagedak of de carport, moet u eerst een paar fundamentele zaken controleren.
Is er een vergunning nodig voor zonnepanelen op het dak van de garage?
Voor de aanleg van zonnepanelen op het garagedak heeft u nodig Geen vergunning. De installatie van een zonnesysteem moet echter gebeuren met inachtneming van de bouwvoorschriften van de deelstaat. De gemeente kan precies vertellen welke instructies van toepassing zijn op de individuele federale staat.
Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!
Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.
Is uw garagedak geschikt voor een zonne-installatie?
Fotovoltaïsche energie kan in principe op elk dak kan worden ingesteld. Daarbij moet u de volgende punten in acht nemen:
Welke dakvorm is geschikt?
Zonnesystemen kunnen zowel op platte als hellende daken worden geïnstalleerd.
Op Hellende daken de zonnepanelen worden parallel aan het dakoppervlak gemonteerd.
In het geval van fotovoltaïsche panelen op platte daken worden deze met behulp van metalen daksteunen in de desbetreffende hellingshoek gebouwd. In dit geval moet ervoor worden gezorgd dat de montage stabiel is, aangezien de PV-modules meer Aanvalsoppervlak voor sterke wind aanbod.
Hoe groot moet het garagedak / de carport zijn?
In principe kunnen zonnesystemen ook op kleinere garagedaken worden geïnstalleerd. Hoe groter het dak van de garage of carport, hoe meer stroom de fotovoltaïsche panelen kunnen leveren. Hieronder volgt een overzicht van hoeveel zonne-energie u kunt bereiken met de beschikbare oppervlakte.
Welke dakrichting is het meest geschikt?
De oriëntatie van het zonnestelsel is van invloed op de opbrengst. In het beste geval toont het dak van uw garage of carport naar het zuiden. Het is echter ook geschikt Zuidwestelijke en zuidoostelijke oriëntaties voor de bouw van de fotovoltaïsche installatie.
Op garagedaken en carports met een oriëntatie naar de Oost of West kan over het algemeen tot 86 procent van het maximale vermogen. Er moet rekening worden gehouden met de dakhelling. Het vermogensverlies door een afwijking van de kompasrichting wordt groter naarmate een dak steiler is.
Kijk eens naar de volgende figuur. Dit toont de opbrengstprestaties afhankelijk van de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen.
Welke dakhelling is optimaal?
Voor de installatie van het zonnesysteem moet een dakhelling van ongeveer 30 graden geschikt. Zo kan over het hele jaar de beste opbrengst worden gerealiseerd. Maar hoe verder de oriëntatie afwijkt van het zuiden, hoe hoger de opbrengst. voordeliger is een lage hellingshoek van de zonnepanelen. Als de dakhelling te ondiep is, kan een verhoging de situatie tot op zekere hoogte verhelpen.
Bij een plat dak moet u er ook voor zorgen dat de zonnepanelen niet in de schaduw staan.
Is schaduw op de garage een probleem?
Schaduw vermindert het vermogen en verkort de levensduur van de zonnepanelen aanzienlijk. Daarom moet u bij de planning van het fotovoltaïsche systeem op uw eigen garagedak of carport altijd een Schaduwanalyse moet worden uitgevoerd door een ervaren zonne-ingenieur. Als permanente beschaduwing onvermijdelijk is, kunt u overwegen een PV-optimalisator of een moduleomvormer te gebruiken.
Wat kost een zonne-installatie op het garagedak?
Een zonne-installatie op het garagedak kost vanaf ca. 1.800 euro per kilowattpiek (kWp). Een fotovoltaïsch systeem met een vermogen van 4 kWp kosten ongeveer 10.000 euro inclusief montage. Voor een zonnestelsel van deze omvang is een Oppervlakte van 20m² nodig.
De volgende tabel geeft een overzicht van de richtprijzen. In het algemeen zijn de kosten per kWp lager naarmate het systeem groter is.
De omvormer en de Fotovoltaïsche modules zijn de hoogste kostenfactor in het zonnesysteem. Deze componenten maken ongeveer 80 procent van de kosten voor een fotovoltaïsch systeem. De overige 20 procent zijn verdeeld over de netaansluiting, de planning en het installatiesysteem.
Aangezien de ruimte in de garage meestal beperkt is, moet u zich concentreren op monokristallijn Modules die gewoonlijk een beter rendement halen en dus minder ruimte nodig hebben.
In dit artikel vindt u een gedetailleerde
Test en vergelijking van de huidige zonnepanelen.Bedrijfskosten
Bij de exploitatie van een zonnesysteem ontstaan exploitatiekosten. Zij zijn Lopende kostendie moeten worden gemaakt voor het functioneren van het PV-systeem op lange termijn. Deze bedragen ongeveer 1 tot 2 procent van het investeringsbedrag.
Fotovoltaïsche panelen op de garage met opslag?
Met een opslagruimte kunt u ook zonne-energie gebruiken wanneer er tijden zijn geen zon schijnt en uw fotovoltaïsche systeem produceert geen energie.
Uit financieel oogpunt is een zonne-opslagsysteem nauwelijks de moeite waard – daarvoor zijn de prijzen van de momenteel beschikbare batterij-opslagsystemen te hoog. De kosten per kWh De opslagcapaciteit is bij ongeveer 1.000 euro.
Als uw doel de Verhoog uw eigen consumptie en de mate van zelfvoorziening, dan kun je niet om een opslagtank voor zonne-energie heen.
Bij het kiezen van de juiste maat moet u ervoor zorgen dat het is niet te groot. Helaas worden in de praktijk veel te grote opslageenheden geïnstalleerd, waardoor ze sneller verouderen en aan veel kosten.
Als richtlijn voor de geheugengrootte:
Een kilowattuur Opslagcapaciteit per 1.000 kWh jaarlijks elektriciteitsverbruik. Voor kleine zonnesystemen moet ook de opslagcapaciteit van de batterij in kilowattuur worden aangegeven. mag niet veel groter zijn dan het vermogen van het fotovoltaïsche systeem in kilowatt.
Welke overheidssubsidies zijn er beschikbaar?
De Kreditanstalt für Wiederaufbau bevordert de installatie van fotovoltaïsche systemen met verschillende programma’s in de vorm van subsidies of laagrentende leningen. Deze omvatten bijvoorbeeld de KfW-programma 270 voor hernieuwbare energiebronnen in de standaardversie.
Regionale promoties zijn ook mogelijk. In de respectieve deelstaten en gemeenten worden fotovoltaïsche systemen gedeeltelijk regionaal gesubsidieerd via premies. Het bedrag van de subsidie en de voorwaarden verschillen in sommige gevallen sterk, bijvoorbeeld vanwege een beperkte afname, speciale ontwerpeisen of prestatiegrenzen.
Welke bouwvoorschriften moeten worden nageleefd?
Wanneer u een zonnesysteem op de garage of carport bouwt, moet u de bouwvoorschriften in acht nemen. in de gemeente. Er is geen uniforme regeling voor de bouw voor heel Duitsland. De bouwvoorschriften verschillen veeleer van deelstaat tot deelstaat. In sommige federale staten hoeven eigenaars alleen een Aankondiging van de bouwterwijl elders een lange goedkeuringsprocedure is noodzakelijk.
Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunnen bouwers het best eerst de plaatselijke bouwinspectie raadplegen voordat zij een zonnesysteem op het dak van de garage installeren.
Zonnesysteem en zonnepanelen op garages en carports?
Een zonne-installatie op het garagedak of de carport is een goede optie als u een e-auto hebben en wil het opladen met groene stroom. Maar ook voor huiseigenaren wiens het dak van het huis is niet geschiktDit biedt een verstandig alternatief voor daken die niet geschikt zijn.
Voor een soepele constructie moet u werken met getrainde
gespecialiseerde bedrijven voor fotovoltaïsche systemen. Wij helpen u graag bij het vinden van een deskundige partner om er een te vinden. Vul het onderstaande formulier in en wij brengen u in contact met verschillende gecertificeerde zonne-energiebedrijven uit uw regio. U ontvangt van hen vrijblijvende offertes, die u op uw gemak kunt bekijken. vergelijk ze en bespaar tot 30%. kan redden!