Zonnesysteem op het dak: wat u moet weten voordat u het koopt

Voor nieuwbouw of als retrofit voor een bestaand gebouw: een zonnesysteem op het eigen dak wordt steeds populairder. Stijgende elektriciteitsprijzen en dalende kosten voor zonnepanelen maken een zonnesysteem aantrekkelijk. Belangstellenden profiteren ook van subsidies en toelagen. In dit artikel leert u alles wat u moet weten voordat u een zonnesysteem voor uw eigen dak aanschaft.

En dat is wat u in dit artikel te wachten staat:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Wat zijn de verschillende soorten zonnesystemen?

Zonne-energie is de algemene term voor het opwekken van energie met behulp van de zon. Naast het klassieke zonnesysteem voor elektriciteitsopwekking, ook wel genoemd Fotovoltaïsch er zijn ook zonnesystemen voor warmteopwekking. Deze worden beschreven onder de term Thermische zonne-energie bekend.

Thermische zonne-energie

Met thermische zonne-energie wordt de zonlicht in warmte (thermische energie). Zogenaamde thermische zonnecollectoren absorberen de warmte van de zonne-energie en brengen deze over naar een opslagtank. Via deze opslagtank kan de warmte Productie van warm water in het huis of voor de Verwarmingssysteem kan worden gebruikt.

Thermische zonne-installatie op het dak

Fotovoltaïsch

Met fotovoltaïsche energie (PV), de zonne-energie in elektriciteit (elektrische energie). Dit gebeurt met behulp van fotovoltaïsche modules, die meestal op het dak van het huis worden geplaatst en geïnstalleerd. De elektriciteit kan rechtstreeks in het huishouden verbruikt in het huishouden, opgeslagen in een elektriciteitsopslagplaats voor een later tijdstip of in het openbare elektriciteitsnet ingevoerd in ruil voor een teruglevertarief.

De structuur van een PV-systeem is eenvoudig uit te leggen: het bestaat in wezen uit de PV-modules, een omvormer die de gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom, een elektriciteitsmeter en een voeding. indien nodig ook een Opslag van elektriciteit.

Bouw van een fotovoltaïsch systeem

Eisen voor zonnecellen op het dak

Zodat je eigen zonnestelsel ook economisch rendabel economisch haalbaar is, zijn er enkele belangrijke vereisten waarmee u rekening moet houden. Deze omvatten de oriëntatie en de helling van het dak, alsmede de Statica. Hoewel fotovoltaïsche panelen ook in de schaduw werken, moeten ze indien mogelijk niet worden bedekt door bomen of omringende gebouwen.

Dit vermindert hun PV-opbrengst.

De optimale oriëntatie van het dak

De optimale dakoriëntatie voor een zonnesysteem is direct naar het zuiden gericht. Met een Zuidelijke oriëntatieg maximale opbrengsten kunnen worden bereikt. Deze komen vooral voor rond het middaguur. A Afwijking naar het zuidoosten of zuidwesten is ook nog steeds zeer geschikt.

Fotovoltak kantelhoektafel

Mocht uw dak een Oost-West oriëntatie Dit heeft het voordeel dat beide dakoppervlakken met zonnepanelen kunnen worden bedekt. Hier heb je de meeste elektriciteitsopbrengst op de Ochtend en avond. De totale opbrengst is slechts iets lager dan bij de zuidelijke oriëntatie. Dit type oriëntatie is zeer geschikt voor zelfverbruik van de zonnestroom, aangezien meestal de de meeste elektriciteit vroeg en laat op de dag geconsumeerd.

In principe is fotovoltaïsche energie ook mogelijk aan de noordzijde. Daarbij geldt: hoe platter de Dakhelling voor systemen op het noordenhoe beter. Met diffuus licht genereert een dak op het noorden evenveel zonne-energie als andere zijden van het dak.

De optimale helling van het dak

Zonnestralen zouden idealiter 90° hoek de zonnecellen raken. De optimale dakhelling van een zonnesysteem in Duitsland ligt dus tussen 30° en 40°. Dit geldt voor een zuidelijke oriëntatie. Voor een oost-west oriëntatie is een lagere hellingshoek voordelig, omdat de zon ’s morgens en ’s avonds ook lager staat.

De statica van het dak

In de regel vormt de belasting van een dak door een fotovoltaïsche installatie geen probleem. Vooral hellende daken hou het gewicht vast met gemak. Gekwalificeerde fotovoltaïsche specialisten controleren niettemin de statica van een dak alvorens met de installatie te beginnen. Vooral op platte daken of in gebieden met versterkte Wind of veel sneeuw moet je toch de statica laten controleren.

Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.

Grafische aanbiedingen

Vermijd schaduw

Als hele modules of zelfs maar delen ervan worden gearceerd, tekent het merkbaar Prestatieverliezen resultaat. Schaduw veroorzaakt door omringende gebouwen, bomen of structurele onderdelen, zoals een Schoorsteen of een dakkapelmoet daarom worden vermeden. Bomen mogen nog steeds gesnoeid worden. Echter, plaatsen die in de schaduw liggen van een schoorsteen of iets dergelijks kunnen het beste niet bedekt met PV-modules worden gebruikt.

Merk ook op dat de Zon lager in de winter is lager in de winter en de schaduwen zijn aanzienlijk langer.

Welke soorten montage zijn er?

Voor hellende daken zijn er drie mogelijkheden voor de montage van een fotovoltaïsch systeem. Er is de klassieke montage op het dak, de montage in het dak en de mogelijkheid om het dak te bedekken met zonnedakpannen. Voor platte daken is slechts één Verhoging van de modules is mogelijk.

Rooftop

De klassieke montage op het dak is de meest meest voorkomende type montage is het meest voorkomende type installatie. De zonnepanelen worden gewoon op het overdekte dak geplaatst. Daartoe worden de PV-modules gemonteerd in een Spoorwegbouw van aluminium wordt gebruikt. Deze constructie wordt met dakhaken rechtstreeks in de dakbalken verankerd. Deze het systeem is flexibel en heeft het voordeel dat de kleine afstand tussen de PV-modules en de dakbedekking voor een natuurlijke koeling van de modules.

Montage van zonnepanelen op het dak

In-dak

Tijdens de montage op het dak de zonnepanelen vervangen de dakbedekking geheel of gedeeltelijk vervangen. De zonnepanelen zelf vormen dus de beschermlaag van het dak. De installatie is iets moeilijker en kost daarom iets meer dan een dakinstallatie. Bovendien is het alleen zinvol bij nieuwbouw of dakrenovatie. De Kosten voor verwijdering van de bestaande dakbedekking op een bestaand gebouw zou economisch niet lonend zijn.

Fotovoltaïsche panelen op het dak

Indach Photvoltaik (@Vidirian Solar)

Zonnetegel

Zonnedakpannen zijn nog betrekkelijk nieuw op de markt en daarom dure. Zonnepannen zijn dakpannen waarin al zonnecellen zijn geïntegreerd. Zonnetegels zijn de meest onopvallende variant van een fotovoltaïsch systeem en daarom populair bij potentiële klanten die waarde hechten aan een aantrekkelijk uiterlijk. De Installatie de baksteen is zeer uitgebreidomdat elke tegel afzonderlijk bedraad moet worden. Bovendien is het rendement van de geïnstalleerde zonnecellen lager dan dat van normale zonnemodules. De Prijs-prestatieverhouding van zonnedakpannen is in vergelijking slechte.

Lees ook:   Hoe plafond verhogen?

Plat dak

Voor platte daken gebruikt mijn een Verhoogd systeem voor de zonnepanelen. Als de modules in de richting van Zuid uitgelijnd, moet een Afstand tussen de rijen moet worden gewaarborgd. Zo geven ze elkaar geen schaduw. Met een Oost-West oriëntatie de PV-modules zijn vlakker gemonteerd en gaan liggen tegenover zoals “kleine daken.” De afstand tussen de rijen is dus kleiner.

De verhoging van de zonnepanelen wordt bereikt met Dakhaken rechtstreeks bevestigd in de dakbalken van het platte dak. Een andere mogelijkheid is de modules te bevestigen met Gewichten om ze te verzwaren, zodat ze… Windbelasting met een weerstand.

Welke PV-modules zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten PV-modules. De populairste en meest gebruikte modulaire types zijn kristallijne zonnepanelen. Deze bestaan uit silicium kristallen. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit slechts één siliciumkristal en zijn gewoonlijk zwart. Met 20 tot 22% hebben zij de hoogste efficiëntie. Voor de productie is zeer zuiver silicium nodig, wat het fabricageproces zeer complex maakt. Monokristallijne zonnepanelen zijn daarom ook het duurst. De zonneopbrengsten rechtvaardigen echter meestal de prijs.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen van verschillende grootte. Ze zijn onmiddellijk herkenbaar aan hun klassieke blauwe kristalstructuur. Hun Efficiëntie van 15 tot 20% is in vergelijking lager. Het fabricageproces is iets eenvoudiger en de materiaalkosten zijn dus goedkoper. Bijgevolg is de prijs lager.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

In onze grote PV-module test en vergelijking hebben we verschillende zonnepanelen getest. Dit zijn de resultaten:

Hoe groot moet het zonnestelsel zijn?

Vroeger rustten mensen hun eigen huisdak uit met zoveel mogelijk zonnepanelen. Dit was omdat de Bezoldiging voor de aan het net geleverde elektriciteit (feed-in tarief) was nog steeds zeer winstgevend. Sinds enkele jaren is dit echter aanzienlijk onder de elektriciteitsprijs. Dit verplaatst de Zelfconsumptie van zonne-energie komt duidelijk naar voren.

Om ervoor te zorgen dat het zonnestelsel zo economischh het zou idealiter zijn eigen elektriciteitsbehoeften moeten dekken en een niet te groot overschot moeten produceren. De beste manier om dit te doen is te kijken naar uw Jaarlijks elektriciteitsverbruik. Voor een eengezinswoning is het gemiddelde in Duitsland 4.000 tot 5.000 kWh.

Om dit te dekken, een 5-6 kWp (kilowattpiek) groot zonnesysteem. Dit komt overeen met iets minder dan 35 tot 40 vierkante meter vrije dakruimte. Houd er ook rekening mee dat obstakels, zoals een schoorsteen of een dakraam, het beschikbare dakoppervlak verkleinen.

Kilowattpiek is een meeteenheid en geeft het maximale vermogen van de fotovoltaïsche modules aan. De maximaal vermogen wordt echter alleen bereikt onder optimale omstandigheden worden bereikt. Er is dus een iets grotere installatie nodig om het verbruik te dekken.

Wat heb je nog meer nodig?

Naast de zonnepanelen maakt ook de omvormer deel uit van een PV-systeem. Een stroomopslag kan als optie worden aangeschaft.

Omvormer

De omvormer is essentieel voor uw eigen zonnesysteem. De zonnepanelen produceren gelijkstroom, normale Huishoudelijke apparaten vereisen maar Wisselstroom. De omvormer zet de gelijkstroom van de modules om in wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt in het huiscircuit.

Opslagtank voor zonne-energie

Een opslagtank voor zonne-energie of ook Opslag van elektriciteit genaamd een elektriciteitsopslag, slaat het overschot aan zonne-energie op dat niet direct is verbruikt. Op deze manier, zelfs ’s avonds of ’s nachts uw eigen zonne-energie kan worden gebruikt en u geen dure elektriciteit van het net hoeft te kopen. Hoewel opslag van elektriciteit relatief duur is, is het de moeite waard, vooral wanneer u onafhankelijker van uw netbeheerder en de elektriciteitsprijzen.

Lees ook:   Aluminium

Hoeveel kost een zonne-installatie op het dak?

De kosten van een zonne-installatie op uw eigen dak bedragen gemiddeld 9.000 tot 14.000 €. Het gekozen type modules en de omvang van het systeem zijn doorslaggevende factoren. Een zonnesysteem op een eengezinswoning met elektriciteitsopslag kosten tussen 14.000 en 20.000 €.

Is een zonne-installatie op het dak de moeite waard?

Een zonnesysteem op het dak is de moeite waard, vooral als de Eigen verbruik is op de voorgrond. Want met een eigen PV-systeem kunt u op de lange termijn veel besparen op de elektriciteitskosten. De initiële kosten lijken aanvankelijk hoog, amortise betalen zichzelf echter meestal terug na 20 tot 30 jaar. Er zijn ook subsidies voor particuliere fotovoltaïsche systemen.

Welke subsidies zijn er voor een zonne-installatie op het dak?

Er zijn subsidies voor particuliere zonnesystemen op het eigen dak. Het programma Hernieuwbare energie 270 van KfW geldt voor fotovoltaïsche systemen en systemen voor de opslag van elektriciteit. Het programma voorziet in laagrentende financiering. Naast de Aankoopkosten de Kosten voor planning en installatie gesubsidieerd. Bovendien subsidiëren sommige deelstaten de aankoop van een PV-systeem.

Meer weten over beschikbare financieringsprogramma’s in uw district of stad.

Hoe lang gaat een zonnesysteem op het dak mee?

Een hoogwaardig zonnesysteem zou 20 tot 30 jaar moeten meegaan als het goed wordt onderhouden. Met zorg en regelmatig onderhoudg zijn zelfs tot 40 jaar mogelijk. Goede zonnepanelen hebben een garantie van 20 tot 40 jaar. Fabrikanten van hoogwaardige omvormers bieden daarentegen 10-20 jaar.

Voordelen en nadelen van een zonnesysteem

De Voordelen van een eigen zonnestelsel zegevieren de nadelen. Op lange termijn bespaart u veel geld als u de door u zelf geproduceerde zonnestroom gebruikt. Bovendien heb je in de toekomst een Voorzieningszekerheid voor minstens 25 jaar en hoeft zich geen zorgen te maken over stijgende elektriciteitskosten. Bovendien is zonne-energie te 100% groen. Elektriciteit van het net daarentegen is slechts voor iets minder dan 40% hernieuwbaar.

Een zonnestelsel brengt echter ook iets in bureaucratische inspanning ermee. Dit omvat diverse registraties, onder andere bij de belastingdienst. Bovendien zijn de Inkomsten van de plant hangt af van het weer en het seizoen en daarom niet altijd gegarandeerd.

Wilt u meer weten over de verschillende Registratievereisten Wilt u meer weten over de registratievereisten voor een zonne-energiesysteem, lees dan ons artikel hierover: Een PV-systeem registreren

Conclusie

Een eigen zonnestelsel is een lonende investeringzelfs als het feed-in tarief niet langer lonend is. Met het zelfverbruik van zonnestroom, de hoge elektriciteitskosten besparen. Bij de planning van het systeem moet met een aantal zaken rekening worden gehouden, maar een zonne-energiesysteem op een bijna elk huisdak mogelijk. Gespecialiseerde bedrijven geven u ook graag advies.

Als u uw eigen systeem op het dak van uw huis vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt dan gratis en vrijblijvende aanbiedingen van gekwalificeerde zonne-energiebedrijven uit uw regio en kunt u ze op uw gemak vergelijken.